Met behulp van onze burn-out test krijg je inzichtelijk in hoeverre jij stress ervaart of burn-out bent.
Aan de hand van een aantal symptomen & klachten op fysiek niveau, mentaal niveau en veranderingen in jouw emoties en gedrag, geeft de test een indicatie van waar jij staat.
Je bent gelukkig niet zomaar burn-out! Er is een glijdende schaal die loopt van stress, chronische stress, overspannen en uiteindelijk naar de fase van burn-out. Hoe meer en hoe langer je stress ervaart, hoe meer klachten je zult ontwikkelen op fysiek & mentaal niveau en hoe meer veranderingen je zult opmerken in je gedrag en emoties.
Doe de test en kom er gelijk achter waar jij staat.
Opgebrand, vermoeid en uitgeput
Bij een burn-out ben je opgebrand. Je voelt je lichamelijk en geestelijk totaal uitgeput. Een burn-out is het gevolg van langdurige stressklachten die steeds erger geworden zijn en waaraan je te weinig aandacht hebt besteed. Volgens cijfers van TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek hebben 1 miljoen Nederlanders burn-out klachten.
Stress is ongezond als je te lang spanning voelt en je geen tijd kunt of wilt nemen voor ontspanning. Die spanning kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld constant te hoge werkdruk, problemen op je werk of spanning in je gezin. Maar vaak ook is het een combinatie van dit soort factoren.
Wanneer je langdurig wordt blootgesteld aan een stressveroorzakende situatie, kan dat zorgen voor overbelasting en uitputting. Dit kan resulteren in een burn-out. Een burn-out is vaak werk of schoolgerelateerd, maar dit hoeft niet.
Weten of jij last hebt van ongezonde stress?
Alles over stress
Een enkele keer hoofdpijn hebben is niet ongewoon en af en toe flink moe zijn na een dag hard werken kan een voldaan gevoel geven. Niets om je zorgen over te maken dus. Of toch..? Want doen jouw klachten zich alleen af en toe voor? Of steken ze regelmatig de kop op?
Als je doorgaat en stresssignalen negeert, kan dat een tijd goed gaan. Maar onvermijdelijk komt het moment dat de klachten hun tol eisen. Je accu raakt leeg en je kunt een burn-out krijgen. Het kost veel tijd om daarvan te herstellen. Des te belangrijker is het om het niet zover te laten komen. Neem eerste spanningsklachten serieus. Het zijn alarmsignalen. Hoe eerder je jouw signalen herkent en de oorzaken aanpakt, des te kleiner de kans dat je last krijgt van langdurige, ongezonde stress.
Wat is stress?
Stress betekent niets anders dan spanning of druk. Stress is niet per definitie ongezond. Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren.
Gezonde stress is de spanning die je voelt voor een examen, optreden, sollicitatiegesprek of andere spannende gebeurtenis. Stress zorgt ervoor dat je extra alert kunt reageren en geconcentreerd kunt werken. Zodra de spannende gebeurtenis voorbij is, neemt de spanning weer af.
Je lichaam in staat van paraatheid
Stress brengt je lichaam in staat van paraatheid. Het hormoon adrenaline komt vrij, ook wel vlucht- of vechthormoon genoemd. Met als gevolg:
je bloeddruk gaat omhoog
je hartslag stijgt
er stroomt zuurstofrijk bloed naar je spieren, je hart en je hersenen
in je lichaam komt de adrenaline vrij die brandstof levert voor je spieren
je spieren spannen zich
de longblaasjes verwijden zich en je ademhaling wordt sneller
het bloed trekt weg uit je gezicht
je spijsvertering komt op een laag pitje te staan
je keel knijpt samen, je handen worden koud, het zweet breekt je uit
In een fractie van een seconde is je lichaam klaar voor actie.
Ongezonde stress
Als de stress lang duurt, is er meer tijd nodig om te herstellen. Ditzelfde geldt voor een hevige stressreactie: hoe heviger de reactie, hoe meer tijd je nodig hebt voor herstel. Ook als er veel momenten van stress zijn, is er te weinig tijd om tussendoor te herstellen. Kortom: als stress te lang aanhoudt, te vaak voorkomt en/of te groot is, is er onvoldoende gelegenheid om tussentijds te herstellen. Dan is er sprake van ongezonde stress.
ONTSPANNING EN MEDITATIE
Tegen stressklachten kun je veel verschillende therapieën en cursussen volgen.
Stress- en spanningsklachten gaan niet zomaar over. Je zult er iets aan moeten doen. Wat dat ‘iets’ is, hangt vanzelfsprekend af van de ernst en de aard van je klachten. Voor de één is het al voldoende om een paar stapjes terug te doen, terwijl de ander meer handvatten nodig heeft bij het verminderen van spanning. Het is daarom zinvol om te achterhalen wat de oorzaak is van je stress. Neem je teveel hooi op je vork? Zijn er problemen op het werk? Wil je alles altijd perfect doen? Vraagt je drukke gezinsleven teveel? Of is het misschien een combinatie van meerdere factoren? Als je weet wat de klachten veroorzaakt, kun je daar een passende therapie of cursus bij zoeken. Zo pak je je stressproblemen bij de wortel aan.
Coaching
Een coach kun je bezoeken als je géén psychische klachten hebt, maar wel begeleiding wilt bij je persoonlijke ontwikkeling. Omdat je bijvoorbeeld meer uit het leven wilt halen, twijfelt over je relatie of werk of omdat je erachter wilt komen wat je echt belangrijk vindt. Bij vragen of problemen over je werk kun je een loopbaancoach bezoeken.
Waar?
Coaching is een vrij beroep, iedereen mag deze titel gebruiken. Voor coaches zijn er (nog) geen officiële erkenningen of registraties. Of iemand een goede coach is, moet je dus zelf bepalen. Wel kun je op een aantal zaken letten: Wat voor opleiding heeft de coach gedaan? Is hij/zij ervaren? Is hij/zij aangesloten bij een beroepsvereniging? Heeft deze beroepsvereniging opleidingscriteria, kwaliteitseisen, een gedragscode en een klachtenregeling? Kun je eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek krijgen? Oriënteer je goed voordat je met een coach in zee gaat. Coaching krijg je niet vergoed van je zorgverzekeraar.