1. Waarom HSP zou moeten worden opgenomen in de DSM “Op een vrijdagmiddag bevond Nina zich in een drukke treincoupé, al zoekend naar een zitplaats. Al lopend door de trein voelde ze de adem van een man achter zich. Hij gaf haar de indruk dat hij er langs wilde. Ze keek om en naar haar idee oogde de man geïrriteerd. Voordat ze er erg in had, had ze zich geëxcuseerd en liet ze hem voorgaan. Nina liep verder naar de volgende coupé en merkte dat de houding van de man een bepaalde invloed heeft op haar gevoel. Ondertussen zocht Nina nog steeds naar een plekje in de trein en zag in een andere coupe een moeder tegen haar dochtertje schreeuwen.
Ze probeerde er niet naar te kijken, maar het harde geluid trok onbewust haar aandacht. Ondertussen was haar hart al sneller gaan kloppen en trilde haar benen. De trein begon te rijden en ze vroeg zich af hoe dat meisje zich zou moeten voelen. Net wanneer ze haar gedachten op een rijtje kreeg, schrok ze plots van een man achter haar die de klep van een prullenbakje hard liet dichtvallen. Nina keek boos en verward om en zag dan dat ze de enige was die daar überhaupt aandacht aan besteedde.” Nina ervaart een treinreis vaak als hinder.
Haar hooggevoeligheid voor zaken als harde geluiden, sterke geuren, fel licht en gedrang van mensenmassa’s zorgen op zulke momenten voor een constante overprikkeling. Ze voelt zich daardoor vaak gespannen, onzeker en onmachtig en vraagt zichzelf vaak af of ze de enige is die dat ervaart? Nee, zou het antwoord zijn van psychotherapeute Elaine N. Aron, want volgens haar is maar liefst twintig procent van onze bevolking hoogsensitief (Roon, 2008).
Lees verder >> Artikel document